Waarom je een gin-tonic uit dit glas moet drinken

Het maken van een goede gin-tonic begint bij het juiste glas. Voor een échte gin-tonic beleving is niet ieder glas geschikt.

Hoe ziet een gin-tonic glas er uit?

Een gin-tonic wordt gedronken in een grote ‘copa de balón’, ook wel een ‘ballonglas’ genoemd zoals op de onderstaande afbeelding te zien is.

Waarom kan een gin-tonic het beste uit dit glas gedronken worden?

Dit glas heeft een brede basis en een versmalling naar de rand toe. Deze vorm zorgt ervoor dat de geuren beter vrijkomen in de richting van de neus.

Omdat dit glas bij de poot wordt vastgehouden zorgt dit ervoor dat je drankje langer koud blijft. Dit in tegenstelling tot een longdrink glas waarbij je hand direct contact maakt met het glas, waardoor deze sneller opwarmt.

Dit glas heeft over het algemeen een inhoud van tussen de 40cl en 70cl. De grootte van het glas zorgt ervoor dat je naast je drankje ook voldoende ijs kunt toevoegen.

In onze ervaring is een glas van 70cl het fijnst. Hier kun je met gemak meerdere grote ijsblokken in kwijt zodat je kan genieten van een ijskoude gin-tonic.

Welke soorten gin-tonic glazen zijn er?

De wereld van gin-tonic glazen is groter dan je denkt. Op gebied van gin-tonic glazen heb je de keuze uit een aantal verschillende soorten.

  • Het klassieke gin-tonic glas

Uiteraard heeft de klassieke ‘copa de balón’ een plekje in deze lijst.

  • Een designer gin-tonic glas

Ondertussen zijn er veel variaties bedacht op de ‘copa de balón’. De een nog sierlijker dan de ander. Controleer bij deze glazen wel of ze de karakteristieken van een goed gin-tonic glas respecteren: een brede basis met een versmalling naar de rand toe.

  • Een merk gin-tonic glas

Veel biermerken hebben eigen signature glazen waar in de horeca uit geserveerd wordt. Bij gin-tonic zijn het vooral de grote bekende merken die een eigen glas verkopen. Echter worden deze in de horeca nog niet opgepikt aangezien hier vrijwel altijd gebruik wordt gemaakt van het klassieke glas.

  • Een kleurrijk gin-tonic glas

Wil je je glazen wat opvrolijken met wat kleur? Het merk Techno Summer biedt gin-tonic glazen aan in verschillende kleuren. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit blauw, groen, geel en roze.

Wat kost een gin-tonic glas?

Gin-tonic glazen worden al verkocht vanaf €2,50 per stuk. Geen reden dus om niet te investeren in een aantal goede glazen die jouw gin-tonic naar het volgende niveau tillen.

Waar koop je een gin-tonic glas?

Gelukkig is een gin-tonic glas is tegenwoordig op veel plekken verkrijgbaar. Zo zijn ze al verkrijgbaar bij je lokale Blokker of Xenos. Uiteraard zijn alle denkbare soorten gin-tonic glazen ook online beschikbaar.

Wat te doen als je geen gin-tonic glas in huis hebt?

In dat geval kun je het beste gebruik maken van een groot wijnglas. Vermijd een breed glas met dikke bodem zonder vernauwing. De aroma’s kunnen dan namelijk het glas te snel verlaten waardoor je gin-tonic simpelweg minder smaak heeft.

Conclusie

We hopen dat we je hebben kunnen overtuigen van het belang van een gin-tonic glas. Dus mocht je op dit moment nog niet in het bezit zijn van een ‘copa de balón’, wacht niet en schaf deze dan zo snel mogelijk aan.