Tips bij het maken van een gin-tonic

De onderstaande tips geven je handvatten om een heerlijke gin-tonic te bereiden.

The right tool for the job

Voor het maken van je favoriete gin-tonic zijn de volgende tools een must-have:

Barspoon
Een barspoon is één van de onmisbare benodigdheden voor het maken van een cocktail. De vorm van de lepel en de steel zijn namelijk zo ontworpen dat je gemakkelijk in een cocktail kunt roeren (doe niet alsof je de melk door je koffie roert, een korte twist is voldoende). Daarnaast is het aan te raden de tonic via de steel van de barspoon het glas in te laten lopen. Vandaar ook de gedraaide vorm. Op die manier behoudt de tonic het meeste koolzuur.

Barmaatje
Het barmaatje helpt je om gemakkelijk de juiste hoeveelheid gin af te meten.

Grote ijsblokken
Om je gin-tonic koud te kunnen serveren heb je grote ijsblokken nodig. Deze smelten, in tegenstelling tot kleine ijsblokken, langzaam.

The perfect blend

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste tonic selecteert voor je gin. Dit klinkt uiteraard logisch, maar wordt regelmatig onderschat.

Zorg dat je de juiste tonic met de juiste gin combineert door het smakenkruis te gebruiken.

The perfect serve

Bij het bereiden van een gin-tonic is het belangrijk dat je de verschillende ingrediënten in de juiste volgorde toevoegt. Gebruik hiervoor deze guide.

Geen rietje

Drink je gin-tonic zonder rietje. Waarom? Drinken door een rietje zorgt ervoor dat je redelijk ”ver” met je neus bij het glas vandaan blijft. Hierdoor mis je de geuren en aroma’s sneller. Daarnaast komt je drankje door een rietje verderop in je mond terecht. Dit betekend dat er een groot aantal smaakpapillen wordt overgeslagen, de smaak van de gin-tonic pik je minder goed op. Tenslotte; misschien herken je het zelf wel: lekker roeren met een rietje in je drankje. Al eerder gaven we de tip zo min mogelijk te roeren. Hierdoor gaat veel koolzuur verloren.

Fruity delight

Gebruik je fruit in je gin-tonic? Zorg ervoor dat je dit eerst goed wast. Plet het fruit niet, maar voeg het in zijn geheel toe aan de gin-tonic. Ook leuk: fruit in de ijsblokken mee vriezen.

Garnering

Gebruik je een citrusvrucht (limoen, sinaasappel, citroen) als garnering? Gebruik dan altijd de zeste (schil). De schil bevat namelijk de olie van de vrucht, zonder de bitterere smaak die de kern van de vrucht bevat.

Juiste dosering

Wanneer je garnituur toevoegt aan je gin-tonic is het belangrijk dat je hier niet in doorslaat. Eén tot drie verschillende garnituren zijn meer dan voldoende. Benieuwd naar welke garnituren je allemaal voor een gin-tonic kan gebruiken? Bekijk dan deze guide.

De juiste glazen

De vorm van het glas dat je gebruikt om je gin-tonic te serveren heeft invloed op de uiteindelijke smaak. Een glas dat breed begint maar smaller eindigt, zorgt ervoor dat de geuren beter vrijkomen in de richting van de neus. Daarnaast vervliegen de aroma’s niet te snel.

Breid je gin kennis uit

Wanneer je een bepaalde gin soort nog niet eerder geprobeerd hebt, proef deze dan even puur voordat je gaat mixen. Door dit te doen leer je onderscheid te maken tussen verschillende gin’s en krijg je gevoel voor de verschillende smaken.

Gebruik bestaande recepten

Wanneer je wilt starten met het mixen van gin-tonics hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Er zijn talloze bewezen recepten die je kunt volgen om lekkere gin-tonics te bereiden.

Experimenteer

Naast bestaande recepten kan je uiteraard ook zelf gaan experimenteren met verschillende gin, tonic en garnituur combinaties.