Hoeveel Gin moet er in één glas Gin & Tonic

Je staat op het punt om zelf een gin-tonic te maken, je hebt je favoriete gin ingekocht en je bent van plan deze te combineren met een bijpassende tonic. Er is alleen een vraag die je ervan weerhoudt om de gin in je glas vol met ijs te laten vloeien; hoeveel gin moet er eigenlijk in een gin-tonic? Voor het antwoord op deze vraag ben je op de juiste plek.

Hoeveel Gin moet er in één glas Gin & Tonic

Voor het bereiden van een glas gin-tonic wordt over het algemeen de vuistregel 1 deel gin in combinatie met 4 delen tonic gehanteerd. Dit vertaald zich in praktijk vaak naar 50ml gin en 200ml tonic.

Indien de betreffende gin een alcoholpercentage van meer dan 45% bevat dan is het aan te raden om wat minder gin te gebruiken. Uiteraard kan je deze verhouding aanpassen naar smaak.

Hoe meet je de juiste hoeveelheid gin?

De juiste hoeveelheid gin met het blote oog lastig af te meten, aangezien je glas op het moment van schenken ijs zou moeten bevatten. Een veelgebruikte oplossing om tot de juiste hoeveelheid gin te komen is door gebruik te maken van een schenkmaatje (ook wel barmaatje of jigger genoemd). Het barmaatje helpt je om gemakkelijk de hoeveelheid gin af te meten zodat je niet verrast wordt door een te slappe of sterke gin-tonic.

  • Geen barmaatje in huis?

Heb je geen barmaatje in huis? Geen probleem. Door gebruik te maken van een shotglaasje kan je ook de juiste hoeveelheid gin afmeten. De meeste shotglazen bevatten een inhoud tussen de 30- en 50 milliliter.

  • Ook geen shotglaasje in huis?

Dan zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een eierdopje! Een eierdopje zoals op de onderstaande afbeeldingen heeft een inhoud van ongeveer 30ml.

  • Heb je geen van de bovenstaande opties in huis??

Tja, dan zit er niets anders op dan de juiste hoeveelheid gin “op gevoel” toe te voegen. Let wel op! Je kan beter een te slappe gin-tonic maken en gin bijschenken, dan een te sterke gin-tonic. Er is namelijk een punt dat de gin-tonic verhouding zo scheef is dat je drankje niet meer lekker is. Experimenteer en ontdek je persoonlijke voorkeur!


Je gin-tonic perfectioneren? Bekijk onze uitgebreide guide voor alle tips & tricks.