Zo maak je een gin-tonic

De mainstream variant van de gin-tonic heeft nog maar een jonge geschiedenis. Vijftien jaar geleden was de gin-tonic een drankje dat uitsluitend door ouderen, journalisten en alcoholisten werd gedronken.

Bij een gemiddelde bar had je keuze uit een handjevol gin soorten en altijd in combinatie met de klassieke Schweppes tonic. In de afgelopen jaren heeft de gin-tonic echter een transformatie doorgemaakt en is niet meer weg te denken van de barkaart.

Het maken van een gin-tonic lijkt in eerste opzicht simpel. Toch heeft de bereidingswijze veel invloed op de uiteindelijke smaak en ervaring. Om tot de ‘perfect-serve’ te komen zijn het juiste glas, verhoudingen, garnituren en niet te vergeten de gin en tonic zelf van belang. 

Op deze pagina lees hoe je hoe je een gin-tonic kunt maken.

Wat heb je nodig om een gin-tonic te maken?

Laten we beginnen bij het begin. Om een gin-tonic te maken zijn er een aantal benodigdheden die niet kunnen ontbreken. Van het juiste glas tot de tools die je helpen bij het bereiden. In de volgende alinea’s lees je welke benodigdheden je het beste kunt gebruiken bij het maken van een gin-tonic.

Het juiste glas

Het maken van een goede gin-tonic begint bij het juiste glas. Voor een échte gin-tonic beleving is niet ieder glas geschikt.

Een glas met een brede basis en een versmalling naar de rand toe zorgt ervoor dat de geuren beter vrijkomen in de richting van de neus. Een gin-tonic wordt daarom gedronken in een grote ‘copa de balón’, ook wel een ‘ballonglas’ genoemd zoals op de onderstaande afbeelding te zien is.

  • Waarom kan een gin-tonic het beste uit dit glas gedronken worden?

Omdat dit glas bij de poot wordt vastgehouden zorgt dit ervoor dat je drankje langer koud blijft. Dit in tegenstelling tot een longdrink glas waarbij je hand direct contact maakt met het glas, waardoor deze sneller opwarmt.

  • Wat te doen als je geen gin-tonic glas in huis hebt?

In dat geval kun je het beste gebruik maken van een groot wijnglas. Vermijd een breed glas met dikke bodem zonder vernauwing. De aroma’s kunnen dan namelijk het glas te snel verlaten waardoor je gin-tonic simpelweg minder smaak heeft.

Barmaatje

  • Waarom een barmaatje?

De juiste hoeveelheid gin is met het blote oog lastig af te meten, aangezien je glas op het moment van schenken ijs zou moeten bevatten. Voor het afmeten van de juiste hoeveelheid kun je een jigger of een barmaatje gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je gin-tonic niet te sterk of te slap wordt.

  • Geen barmaatje in huis?

Vind hier een aantal alternatieven om alsnog de juiste hoeveelheid gin af te kunnen meten. Voorbeelden hiervan zijn een shotglaasje of eierdop.

Barspoon

  • Wat is een barspoon?

Een ‘barspoon’, ook wel ‘staaflepel’ genoemd is een lepel met een lange steel die binnen de bartending wereld wordt gebruikt voor het roeren en opbouwen van een cocktail.

  • Hoe gebruik je een barspoon bij het maken van een gin-tonic?

Tijdens het maken van een gin-tonic kun je de barspoon onder andere gebruiken om de tonic mee in te schenken. Door de tonic rustig langs de steel van de barspoon je drankje in te laten lopen, behoud je de koolzuur.

Ook is een barspoon handig om je gin-tonic wanneer deze klaar is een laatste keer te roeren. Zo zorg je ervoor dat de gin en tonic met elkaar mengen en je niet verrast wordt door een sterke bodem. Let wel op dat je niet te hard roert, anders verlies je de koolzuur.

  • Geen barspoon in huis?

De meeste mensen hebben zelf geen barspoon in huis. Uiteraard kan je iedere gewenste lepel gebruiken om je gin-tonic een laatste keer te roeren. De tonic inschenken met een lepel, is daarentegen geen goed idee. Een barspoon heeft hiervoor namelijk een speciaal gedraaide steel die geschikt is om drank langs te laten vloeien.

Welke ingrediënten heb je nodig voor een gin-tonic?

Ijs, de fundering voor een goede gin-tonic

  • Waarom ijs?

Zonder ijs, geen gin-tonic. Een gin-tonic hoort nu eenmaal ijskoud gedronken te worden. Dit maakt je drankje zo verfrissend lekker.

  • Welke ijsblokken zijn geschikt?

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar gebruik grote ijsblokken. Grote ijsblokken smelten langzamer, wat ervoor zorgt dat de smaak van je gin-tonic niet beïnvloed wordt door het smeltwater. Daarnaast drijven de kleine ijsblokken tijdens het drinken tegen je mond, wat niet prettig drinkt.

Tegenwoordig hebben veel mensen whisky stones of plastic recyclebare ijsblokken in huis. Onze ervaring is dat deze je drankje niet zo koud maken als “echte” ijsblokken.

  • Wil je de show stelen met je gin-tonic?

Voeg dan bijvoorbeeld fruit of garnituur toe aan het water waarmee je de ijsblokken maakt.

Zorg ervoor dat de ijsblokken in een afgezonderde vrieslade liggen. Ijs neemt namelijk snel de geur en smaak over van andere producten die in dezelfde vrieslade liggen.

Garnituur

Garnituur wordt in de cocktail wereld op heel veel verschillende manieren toegepast. Van een aardbei op het randje van je glas, tot gedroogde specerijen.

  • Wat is garnituur?

Garnituur gebruik je om het uiterlijk van je gin-tonic op te leuken en om bepaalde smaken beter naar voren te laten komen. Garnituur zijn bijvoorbeeld jeneverbessen, kaneel, de schil van een citroen of steranijs.

  • Heb je garnituur nodig voor een gin-tonic?

Een kort antwoord: nee. Een gin-tonic is ook zonder garnituur te drinken. Garnituur kan echter wel bepaalde smaakaroma’s versterken of juist omhoog halen. Het toevoegen van één enkele steranijs of een schijfje komkommer kan al een waarneembaar effect hebben op de smaak van je gin-tonic. Hiernaast kan garnering ook een decoratieve rol vervullen.

  • Welke garnituur voor jouw gin-tonic?

Om erachter te komen welke garnituur je nodig hebt in je gin-tonic, kun je de recepten op deze site gebruiken. Daarnaast kun je de ingrediëntenlijst van de gin raadplegen. Dit zijn de ingrediënten die tijdens het destillatieproces zijn gebruikt. Je kunt de smaak van specifieke ingrediënten naar boven halen door deze als garnering toe te voegen aan je glas.

Dit werkt bijvoorbeeld zo; komkommer is één van de ingrediënten van de Hendrick’s gin. Gebruik dan komkommer als garnering om deze smaak te versterken.

  • Hoeveel garnituur?

Bij het bepalen van de hoeveelheid garnituur is het belangrijk om niet te overdrijven. Voorbeelden zijn:

  • Drie jeneverbessen
  • Eén steranijs
  • Eén stokje zoethout
  • Twee dunne schijfjes komkommer

Verder geldt; gebruik niet meer dan drie verschillende garnituren in één gin-tonic.

  • Garnituur recyclen?

Het liefst niet. Stel: je drinkt meerdere gin-tonics op dezelfde avond, dan verdient ieder glas een portie verse garnituur.

Fruit wordt meestal decoratief gebruikt in een gin-tonic. Let op dat je het fruit niet plet, maar altijd in zijn geheel toevoegt. Vergeet het fruit, de kruiden en/of andere garnituren niet te wassen voordat je deze aan je gin-tonic toevoegt.

Gin

  • Waar moet je op letten bij het kopen van gin?

Wil je geld besparen bij het aanschaffen van je gin? Vaak zijn de online aanbiedingen voordeliger dan de prijzen van je lokale slijter. Daarnaast is het bijkomende voordeel van online shoppen dat je een groter gin assortiment ter beschikking hebt.

  • Waar bewaar je je gin?

Wist je dat gin een vriespunt heeft van 20 graden onder nul? Je kan deze dus zonder problemen in de vriezer bewaren.

  • Waar moet je op letten tijdens het toevoegen van de gin?

Gebruik de juiste verhouding. Over het algemeen wordt de vuistregel 1 deel gin in combinatie met 4 delen tonic gehanteerd. Uiteraard is het mogelijk om daar vanaf te wijken op basis van je persoonlijke voorkeur.

Controleer even het alcoholpercentage van je gin. Is het alcoholpercentage van jouw gin hoger dan 45%? Dan raden we aan om wat minder gin te gebruiken dan de gangbare 50 milliliter.

Breng het glas na inschenken naar je neus en probeer de verschillende geur tonen te achterhalen. Door dit bij verschillende gin’s te doen ontwikkel je een neus voor de verschillende gin soorten.

Tonic

  • Waar moet je op letten bij het toevoegen van tonic?

Zorg dat je de tonic voorzichtig langs de zijkant van het glas ingiet. Hierdoor behoud je zoveel mogelijk koolzuur. Ook kan je een barlepel gebruiken en de tonic langs de steel zachtjes in het glas te laten lopen.

  • Waar moet je op letten bij het kopen van tonic?

Bespaar niet op je tonic. Aangezien de tonic het grootste bestanddeel van een gin-tonic vormt is het juist geen onderdeel om op te besparen. Onze voorkeur gaat uit naar de tonic varianten die Fever Tree aanbiedt.

Zorg dat je kleine verpakkingseenheden tonic in huis hebt. Wanneer je een grote fles tonic meerdere keren hebt opengedraaid, verliest deze snel zijn koolzuur. Daarom raden wij aan om kleine flesjes aan te schaffen die voldoende zijn voor één of twee drankjes.

Experimenteer met verschillende soorten tonic. Ondertussen bestaan er veel tonic smaken, beperk jezelf daarom niet tot één bepaalde variant.

Hoe bereid je een gin-tonic?

  1. IJS

    Vul je glas met zo groot mogelijke ijsblokken. Wil je dit professioneel aanpakken? Koel dan je glas door er vooraf een aantal ijsblokken in te roeren. Haal de ijsblokken eruit wanneer je glas goed koud is en gebruik verse ijsblokken voor je gin-tonic.

  2. GARNITUUR

    De volgende stap is het toevoegen van garnituren. Vergeet deze niet te wassen van tevoren.

  3. GIN

    Vervolgens mag de gin worden toegevoegd. Zorg dat je de juiste hoeveelheid gin toevoegt.

  4. TONIC

    Tot slot vul je de rest van het glas met tonic. Schenk langzaam om zoveel mogelijk van de prik te behouden.


Conclusie

We hopen dat je na het lezen van deze guide nieuwe dingen hebt geleerd over het maken van een gin-tonic. Neem deze tips mee en experimenteer zelf met gin-tonic. Ontdek wat de wereld van gin-tonic te bieden heeft door te blijven ruiken, proeven en uiteraard te genieten!

Aan de slag!