Net als wijn bepaalde smaken in een gerecht naar boven brengt, kan de garnituur in jouw gin & tonic bepaalde smaken beter naar voren laten komen. Hiernaast wordt de garnituur vaak gebruikt om de gin & tonic visueel op te leuken.
De onderstaande lijst bevat een overzicht van welke garnituren er zoal gebruikt worden en met welke gin soorten deze te gebruiken zijn.
Steranijs
Steranijs wordt gemalen of in zijn geheel als garnituur gebruikt. Steranijs heeft een sterke anijsgeur en geeft diezelfde pittige en kruidige smaak af aan jouw gin & tonic.
Smaak: intens, kruidig
Hoeveelheid: één steranijs per glas
Te Combineren met: kruidige of citrus gin soorten
Jeneverbes
De jeneverbes kan in combinatie met alle soorten gin worden gebruikt. De jeneverbes is eigenlijk geen bes. Het is het gedroogde, rijpe katje dat groeit uit de bloem van de jeneverbesstruik of -boom.
Smaak: kruidig, houtachtig, verfrissend en iets bitter
Hoeveelheid: één tot vier bessen per glas
Te Combineren met: alle soorten gin
Zoethout
In zoethout zit een zoetstof die 50 keer zo zoet is als suiker, maar geen nadelige effecten heeft op je gebit. Zoethout verzacht hiernaast het mondgevoel.
Smaak: zoet, houtig
Te combineren met: alle gin soorten
Hoeveelheid: één stokje per glas
Citrusschil
De schillen van citroenen, sinaasappels en limoenen zitten vol essentiële oliën, antioxidanten en vitamines die goed zijn voor de gezondheid. Daarnaast geeft de schil een citrus-achtige smaak af aan jouw gin & tonic.
Smaak: zoet-zuur
Hoeveelheid: één tot vier schillen per glas
Te Combineren met: alle gin soorten
Kaneel
Kaneel zorgt voor een zoet citruscontrast in jouw gin & tonic.
Smaak: zoet, kruidig
Hoeveelheid: één stokje per glas
Te Combineren met: florale of zoete gin
Roze peper
De roze peper is eigenlijk een roze bes, ook al doet de naam vermoeden dat het om peper gaat.
Smaak: milde, zoete smaak
Hoeveelheid: twee tot drie bessen per glas
Te Combineren met: florale of zoete gin
Hibiscus
De hibiscus bloem komt van nature voor in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Het bevat veel vitamine C en staat bekend om zijn vochtafdrijvende eigenschappen.
Smaak: zoet-zuur
Hoeveelheid: drie tot vier blaadjes per glas
Te Combineren met: florale gin
Kardemom
Kardemom heeft een frisse, bloemige smaak met een warm, krachtig en pikant aroma. Voeg kardemom toe aan je gin & tonic om een extra boost te geven.
Smaak: kruidig
Hoeveelheid: een aantal pitten per glas
Te Combineren met: Kruidige gin soorten
Korianderzaad
Korianderzaden zijn hele kleine, gedroogde vruchtjes van de korianderplant. De zaden staan als gemalen variant ook wel bekend onder de naam ”ketoembar”.
Smaak: kruidig, citrusachtig
Hoeveelheid: enkele zaden per glas
Te Combineren met: alle gin soorten